2011. december 6.

Koszovó, Európa felfedezésre váró országa

Koszovó. A név hallatán a legtöbb embernek olyan szavak juthatnak eszébe, mint háború, ismeretlen, szegénység. Koszovó valódi arca azonban teljesen más képet fest, mint amit a média mutat nekünk. Ha valaki akár csak egy rövid, párnapos látogatás tesz is Európa legfiatalabb - hazánk által elismert - országába, rögvest megtapasztalja, hogy egy rendkívül izgalmas és szerethető vidékről van szó. Az Experience Balkan csapatának tagjaként először májusban jártam a térségben, amely egyből magával ragadott. Pár héttel ezelőtt, októberben már egy kisebb busznyi emberrel, 18 fővel indultunk útnak, hogy ismét felfedezzük Koszovót. Az utóbbi időben számtalanszor kellett azt hallgatnom, hogy az ismerőseim, családtagjaim értetlenül mondták: „Már megint a Balkánra, ráadásul épp Koszovóba utaztok?”. Furcsa ezt olyan emberek szájából hallani, akik életükben nem voltak még Európa ezen területén. Arra a kérdésre, hogy mi vonz ide, nagyon könnyen tudok nekik válaszolni: az itt élő emberek kedvessége, vendégszeretete és a tájak, kultúrák sokszínűsége az, ami különlegessé teszi ezt a helyet.Koszovó sokhelyütt viseli még az elmúlt évek konfliktusainak nyomát, de az emberek, az egyszerű, hétköznapi emberek, akik annyi megpróbáltatást éltek át az elmúlt időszakban derűlátóak és bíznak a jövőben. Akárhol is voltunk, albán és szerb vendéglátóink sosem a nyugati turistát látták bennünk, aki csak a pénzt hozza, hanem a vendéget, akiknek kényelméért, nyugalmáért, szórakozásáért ők a felelősek.
Az Experience Balkan csapata októberben egy egyedülálló interkulturális élménytréninget szervezett Koszovóba. A hat nap alatt új barátaink megismerkedhettek Koszovóban élő albán, szerb, horvát, török és cigány emberekkel, ráadásul kapcsolatainknak köszönhetően kint élő magyarokat is meglátogattunk.
Alhattunk egy igazi, autentikus albán kőből épült lakótoronyban, melyet kullának hívnak, s részt vehettünk egy tradicionális táncos-zenés albán esten is.
Ha az ember a fővárosban, Pristinában, vagy akár a második legnagyobb városban, Prizrenben jár hihetetlenül nyüzsgő éjszakai élettel találja szembe magát. A sétálóutcák még novemberben is tömve vannak korzózó tizen- és huszonévesekkel, akik magokat vagy sült kukoricát, gesztenyét eszegetnek, hangosan beszélgetnek, mosolyognak – olyan ez, mint nálunk a közösségi oldalak vagy a valóságsók – csak élőben. Amúgy is jellemző, hogy rengeteg fiatal van Koszovóban: nem-hivatalos adatok szerint az ország lakosságának több mint 60%-a 28 éven aluli.

Koszovó mind történelmi, mind természeti adottságai kitűnőek. Az országban rengeteg törökkori mecset, minaret, fürdő található és a szerb ortodox egyház meghatározó kolostorai is itt helyezkednek el (Gračanica, Peć, Dečan). A Rugova-völgy, melyet mind tavasszal, mind pedig ősszel bejártunk, Európa egyik leglátványosabb, legmélyebb kanyonja, mely lélegzetelállító sziklafalaival, vízeséseivel, hegyi patakjaival és alpesi hangulatú éttermeivel csábítja az ide érkezőket.
Május közepén hógolyóztunk(!) is a Prevalla-hágónál, mely az ország egyetlen nemzeti parkját adó Šar-hegységben található, a koszovói-macedón határon. Koszovóban az árak rendkívül kedvezőek: mind az ételek-italok, mind a közlekedés, mind pedig a szállások jelentősen olcsóbbak, mint itthon. A képen látható vacsora három főnek is bőséges volt, s nem került többe hét-nyolc eurónál, az egyik legszebb város, Prizren főterén.
Programunkról egytől egyig mindenki rengeteg élménnyel térhetett haza. Nekem személy szerint a legmeghatározóbbak azok a pillanatok voltak, amikor a hétköznapi emberek végtelen kedvességével találkoztam. Mert mikor érhet olyan meglepetés máshol, hogy az utcán egy vadidegen emberrel 2-3 mondatot váltva ajándékul egy teli zacskó szőlőt, diót kapok, vagy a lemezboltban egy CD vásárlása után két másikat ajándékba, s amikor megkérdezem miért, csak egy mosoly a válasz?
Már most nagyon várom, hogy visszatérhessek Koszovóba, mert hiába voltam idén Franciaországban, Olaszországban és Monacoban: én a Balkánon érzem jól magam igazán, ezen belül pedig Koszovó az egyik hely, amely mindig visszavár.

Írta és fényképezte:
Tóth Ádám, az Experience Balkan Team tagja

Az Experience Balkan jövőre is szervez élménytréningeket Koszovóba illetve a Balkánra máshová is, ezekről, valamint az eddigi programokról képeink, videóink megtalálhatók weblapunkon és a Facebook-on is.

Kapcsolódó írások: Macedónia és Albánia.