2013. augusztus 19.

Via ferrata felszerelés

A via ferratázáshoz speciális felszerelés szükséges, ami a klasszikus hegymászó felszerelésre épül. Alapvető funkciója, hogy ez esetlegesen bekövetkező eséskor megóvja a mászót mélybe zuhanástól és csökkentse a mászó testét ért terhelést. Fontos, hogy jó minőségű és megfelelően karbantartott eszközöket használjunk, hiszen a saját biztonságunk múlik rajtuk. A legfontosabb eszköz a ferratázó felszerelésében a via ferrata szett vagy kantár. A szett három fő részből áll: fékből, karabinerekből és hevederből vagy kötélből. Ilyen szetteket kereskedelmi forgalomban lehet együtt lehet kapni.


Fék: Függőleges falon egy esés esetén néha csak méterekkel alattunk állít meg egy drótkötelet a sziklához rögzítő szög. Ilyen eséskor hatalmas erők lépnek fel, amik többek között a testünket is érik. Ennek a hatalmas erőhatásnak a csökkentésére szolgál a fék. A fék dinamikusan lassítja az esést és így rengeteg energiát elnyel, csökkentve ezzel a szervezetünket ért erőhatásokat.

Karabiner: Nagy nyílású, automatikusan záródó karabinerek, hogy könnyen lehessen ki- illetve beakasztani őket a drótkötélbe.

Heveder vagy kötél: Ez köti össze a karabinereket a fékkel.

Beülő: Alapvető része a felszerelésnek a sziklamászásból jól ismert beülő. Ez egy heveder, ami a derekunk és a combunk fogja közre. Tulajdonképpen a beülő a közvetlen kapcsolat a biztosítási lánc többi eleme és a testünk között. Ehhez kapcsoljuk a felszerelés többi részét, a via ferrata szettet.

Sisak: A sziklás környezetben az apróbb lehulló kövektől véd, a barlangokban, alagutakban is jó szolgálatot tehet. Akkor hatásos, ha a fejünkön van, tehát a szikla közelébe érve mindenkinek kötelező felvenni. Nem várunk vele, míg a mászás elkezdődik, sokszor már a via ferratát megközelítő ösvényen érdemes felvenni.


Kesztyű: Lehet kapni speciális via ferrata kesztyűket túraboltokban, de egy biciklis kesztyű is jó lehet. Védi a tenyerünket, kezünket a kábelből kiálló drótszálaktól is. Hasznos lehet hideg, nedves időben, egyéni preferencia, hogy ki és mikor használja.

Fejlámpa: alagútban, barlangban szükséges, vagy ha estébe nyúlik a túra.

Írta: Négyesi Miklós