2012. február 17.

Jégzajlás a Dunán

A világ egyik legszebb fővárosával büszkélkedhet az ország igaz ez akkor is, ha ezer sebből vérzik. Sokan azt gondolják, a szép képeslap fotókért át kell utazni a fél világot pedig ez nem igaz. Hisz a Rómában készült felvételek egy rómainak unalmasak, míg messzi földön megsüvegelik azokat.
Különleges nézőpontok vagy különleges események tehetnek egyedivé egy felvételt, amire minden magára adó fotós (legyen az amatőr vagy profi) igyekszik figyelmet fordítani. Ilyen a jelenleg is tartó dunai jégzajlás.
Rengetek pocsék felvétel után, amik a Facebookon keringtek döntöttem úgy, hogy lenézek pár felvételt készíteni.
Különösen fontos a megfelelő idő megválasztása, én kifejezetten a „kék órát” kerestem. Ez a naplemente és a teljes sötétedés közt 30-45 perces időszak, amikor még az ég nem koromfekete, hanem legtöbb esetben kék színű. Ha ilyenkor fényképezünk az állvány elengedhetetlen, ennek nélkülözése esetén a képek bemozdultak, életlenek lesznek. Budapesten a fények kellemes megvilágítást adnak, így gyakorlatilag bárhol alkalmazható az f8, 4-5s záridő ISO 100 mellett. A fehéregyensúlyt ki kell tapasztalni, ez gépfüggő. Elengedhetetlen kellék még a meleg cipő, sapka, sál és a kesztyű! :) /További képek várhatóak még, mivel a sorozat nincs lezárva!/