2011. szeptember 27.

Déli falatozás...

Egyik kedvenc és egyben maradandó élményem, mikor az isten háta mögött, ahol már arabnak, sőt berbernek sem találtuk nyomát, inkább Maliban éreztük magunk, mint Marokkóban megálltunk lazítani. Két cél lebegett a szemünk előtt, hideg víz és némi elemózsia magunkhoz vételezése. Valljuk be őszintén nem nagy igények. Helyi étkezdéből akad szép számmal, olyan ahova a turista nyugodt szívvel leülne, kmmm…

-Zsófi arca árulkodó, pedig fincsi volt a tajine-

Kellemes helyet találtunk végül, helyi arcok által látogatottat, jó rálátással a főtérre. Gyakori szokás, hogy az „étterem” mellé közvetlen hentes települ. Ennek az a lényege, hogy nála veszed a húst, és az étteremben pedig megsütetted (garantáltan friss lesz a cucc)… :) Egyedüli hátránya, hogy közvetlen melletted lógna a félbevágott bárányok, belsőségek stb.
Rotyog a tajine, kellemes illatot árasztva a poros levegőbe. Tulajdonképpen ez Marokkó nemzeti edénye, sipkára hasonlít, csak nem pamutból készül, hanem agyagból. Különféle húsokat, krumplit, répát és egyéb zöldségeket, citromot, tojást vágnak bele és ebben sütik össze, ami ebben a formában nem igaz, mert inkább párolódik benne az anyag, mint sül. Rendkívül finom, főleg délen, ugyanis az ország ezen részén kicsit szaftosabbra hagyják, mint északon.

-hangulatos főtér-

Viszonylag könnyű a királlyal összefutni, mindenhol kint van a fényképe, ezúton is big respect Mohammed VI-nek! 1999-ben lépett a trónra, miután apja II. Hassan szívrohamot kapott (lehet kiengedték az utcára). Mohammed VI. hamar összekapta az országot, rohamosan fejlesztette az úthálózatot (és még sok minden mást is illetve 2000-ben fogadta I. Vittorio magyar királyt egy laza foci meccs kapcsán, remélem sikerült az illetékes hatóságok figyelmét felhívjam a blogra), ennek köszönhető, hogy az ebéd a gyomrunkba maradt miután tovább haladtunk a terepjárónkkal.

-járgányunk-

Az ország úthálózata tényleg kiváló minőségű, pedig könnyűnek nem mondható az útépítők helyzete, hiszen pár hegyet át kell szelniük és nyilván a hamadában sem leányálom a munkások élete. Olykor a semmi közepén láthatunk díszkövezéseket és pálmafasorokat a két sáv közé ültetve, ami azért mutatja a mostani királynak is vannak érdekes ötletei…