2010. február 9.

Marrakech

Az Atlasz hegység lábánál elterülő "piros város" a Marokkóba látogatók egyik fő célpontja. Teljesen méltán. Első látogatásom során a lehető leggyorsabban szerettem volna elmenekülni, mikor másodjára jártam a városban egy kérdés motoszkált a fejemben, mit keresek itt?
A harmadik találkozásunk pedig igazán prímára sikeredett - megérintett az a fantasztikus hangulat, amit áraszt magából a település.
A város medinájában érdemes megszállni (100-120 dirham között mozognak a szoba árak). Teljesen más arcát mutatja a Marrakech nappal illetve éjszaka. Az általam legkedveltebb időszak az alkonyat, mikor a főtéren a számtalan "laci konyhás" kezdi beizzítani a sütőjét. Csigától kezdve a halakig illetve a csirkén át a kecskefejen keresztül megtalálható minden finomság...
A Djemma el Fna-n (főtér) napokat el lehet tölteni és még akkor is érik újdonságok az embert.


2009 augusztus - nagy vihar előtt (helyiek nem emlékeztek mikor volt utoljára eső)

Marokkó déli központjában a lakosság száma meghaladja az egy millió főt. A szukban (arab és a berber városok központi negyede) ma is 200.000 élnek. Rengeteg vasparipás (bringa, motor) illetve autós közlekedik örült módjára nem csak az utakon, hanem ahol épp a gyorsabb haladás reményében minimális területet vél fölfedezni (saját tapasztalat, magabiztosan haladj egy irányba, és hatszor gondold át az irányváltást).
Mivel Marrakech mindig is fontos szerepet töltött be az ország életében számtalan fontos műemlékkel rendelkezik. A központtól pár km-re (érdemes a petit taxik szolgáltatásait igénybe venni és pár dirham fejében velük utazni, az árat az elején kell tisztázni) található a Menara kert. Rám nem volt nagy hatással, mondjuk a háttérben lévő havas Atlasz hegység csipkés vonulata a pálmafás közegből csodálatosan mutat.


Menara Kert (2009 áprilisában)

Központi részről kiemelkedik a 12. században épült Koutoubia mecset (69m). Így igen jó tájékozódási pont az idetévedő turistának. A mecsetbe nem mehetünk be, ellentétben más muszlim országokkal itt csak a casablancai nagy mecset látogatható. Az egész városban a pálmafáknál magasabb épületet nem lehet emelni. Péntek a nagy ima napja, ilyenkor zsúfolásig megtelik a mecset, nem is érdemes lábatlankodni a környékén.

Koutoubia mecset

Folytatás: itt és itt. :)