2010. február 22.

minaret collapse

Épp a CNN Inside Africa című műsorát néztem, mikor felfigyeltem az alsó futó szalagon a pár mondatos hírre: 41 halott egy marokkói minaret összeomlásánál. Érdeklődve vártam a további fejleményeket. Sajnos a magyar híradásokat nem volt alkalmam figyelni, így nem tudom egyáltalán megjelent -e Magyarországon.
CNN és az Al Jazeera weblapja közöl infókat az esettel kapcsolatban, amik a következőek: a baleset a nagy esőzés miatt következett be Meknes városában, több mint 400 éves minaret dőlt össze aminek következtében 41 ember halt meg, a sebesültek száma pedig meghaladja a 80 főt. Sajnos a lehető legrosszabbkor történt a szerencsétlenség, a pénteki nagy ima napján (ilyenkor szinte megáll az élet és mindenki a mecsetekbe igyekszik).
A fővárostól 140 km-re fekvő várost a héten további heves esőzések fogják áztatni, amik nehézkessé teszik a romok eltakarítását. Nagy gépekkel amúgy sem lehet megközelíteni a mecsetet, mivel szűk sikátorok veszik körül, ezért marad az emberi erő.
VI. Mohammed miniszterei a hétvégén meglátogatták a katasztrófa helyszínét, ahol kijelentették az eredeti állapotok szerint fogják helyreállítani a minaretet.


kép: tv5.org