2010. december 15.

Cazorla, Spanyolország

Rendhagyó hiánypótlással kezdem a nyári spanyol kalandom „papírra” vetését. Cazorla városáról alig-alig van magyar nyelvű írás az interneten, sőt még a Wikipedia sem foglalkozik a településsel anyanyelvünkön.

-Jaén tartományban található a meseszép Cazorla-

Csaknem 9000 főt számláló település 885 méterre magasodik a tengerszint fölé, mintegy „főbejáratot” képezve Spanyolország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának a Parque Natural de las Sierras de Cazorla-nak.
A fehérre meszelt házacskák, az ódon hangulatú keskeny macskaköves utcák egyedi hangulatot kölcsönöznek a domboldalra épült városnak. A főutcát megjelenésünkkor rögtön közlekedési káoszba taszítottuk, a város történelmi magjában pedig mopeden kívül nem ildomos mással közlekedni.
A település középső részét három tér határozza meg, ezek közül a legrégebbi és szerintem a leghangulatosabb a Plaza de Santa María, aminek sarkában található az Iglesia de Santa María (Szűz Mária-templom). 16. században építette Andrés de Vandelvira, amit aztán Napóleon csapatai leromboltak. Amit feltétlenül érdemes még megnézni a Castillo de la Yedra azaz a Yedra-vár. A váron belül kapott egy kis múzeum helyet, ami bemutatja a történelmi múltját a térségnek.

-lélegzet elállító látvány, Castillo de la Yedra-

Cazorla amúgy tipikusan az a város, ahol érdemes az útikönyvet a hátunk mögé hajítani és egyszerűen csak csatangolni kell az utcákon, mert a látvány a hangulat és az élet úgyis ránk talál! Ami viszont kötelező a Plaza de Santa Marían egy (na jóóóó, több) tinto de verano elfogyasztása! Utam egyik legkellemesebb élménye az volt mikor csöndesen üldögélve a tintom társaságában kémleltem a teret és az ott tébláboló öregeket...

-Plaza de la Corredera-