2013. augusztus 3.

A sivatagi Marokkó

Az apró homokszemekkel borítót táj látványáért utaznak sokan Marokkóba.
A milliónyi homokszemcse összeállva büszkén hirdeti az univerzum egységét és szépségét. 

A magával ragadó már-már romantikus hangulatú homoktenger különleges hangulatát a színekben rejlő melegség és a szél által formált egyedi képi világ teszi Földünk egyik legmisztikusabb helyévé.
Hisz kinek ne erednének meg a gondolatai egy sivatagi naplemente kapcsán? Klasszikus kép ez, amivel a nyugati turista szinte miden képeslapon találkozik. A Szahara kisebbik részét alkotják az ergek (ezek a klasszikus) homokdűnék, míg nagyobbrészt a hamada (kősivatag) jellemző földünk legnagyobb kiterjedésű sivatagára. Marokkó klasszikus sivatagi világa az algériai határ mentén terül el. Érdemes megemlíteni Merzouga és M'hamid parányi településeit, amelyek közvetlen közelében találhatóak a képeslapokról jól ismert hatalmas homokdűnék. 

A sárga ezer árnyalata mellett a fantasztikus kék színek fokozzák a megnyugtató színterápiás hatást. A sivatagba élő jellegzetes öltözetű törzsekre (berberek) szintén a kék ruházat a jellemző, illetve a filmekből híressé váló Közép-Szahara tuareg pásztoraira is. Az egységet csak a magányosan álldogáló pálmafák zöld „lombozata” teszi pikánssá. Földünk egyik legmostohább éghajlatával rendelkező területével azonban a természet előszeretettel játszik csúfos játékot. Gondoljunk csak a datolyapálma oázisokra vagy a gyönyörűséges sivatagi rózsákra, amik büszkén hirdetik az életet dacolva a zord körülményekkel. A folyamatos változások földjén, talán csak az élet iránti tisztelet ami örök. A nomád törzsek hosszú évtizedes harca a természettel csak a kölcsönös tiszteleten alapulva működhet. Marokkóban járva a turizmusból élő civilizált törzsekkel a legkönnyebb találkozni, igaz a sivatagi területek csak minimális részben lógnak át az ország határvonalán. Algériába és a környező országokban azonban még a mai napig érdekes találkozásokban lehet részünk a dokumentumfilmekből ismert beduin törzsekkel.



Tények:


Észak-Afrikában 12 országban terül el a Föld legnagyobb sivataga. Hosszúságát tekintve eléri a 4800 kilométert, míg széltében 1800 km hosszúságú. Legmagasabb pontja a 3415 méterrel a tengerszint felett elterülő Emi Koussi, míg a Qattara-mélyföld (-139,9m) a legmélyebben elterülő területe.