2013. augusztus 7.

Medve-szurdok túra, Ausztria

A festői szépségű Bärenschützklamm Graz közelében a hegyek közt megbújva várja lassan több, mint 100 éve a látogatókat. A szurdok kiépítése a múlt század elején nem tartozott az egyszerű feladatok közé, sajnos emberéleteket is követet a helyiek által medveölő szurdokként számon tartott terület felfedezése. 1978-ban egyedülálló természeti kincsé nyilvánították Ausztria egyik legszebb vízlevezető szurdokát. 


A túra kiindulópontja Mixnitz falucskából indul. Közel egy órás bemelegítő sétával érjük el a bejáratot, ahonnan már vad sziklafalak közt vezet a 169 létrából és pallókból álló kiépített út, ami közel 2900 lépcsőfokot állít elénk, mint leküzdendő feladat. Egyedüli zavaró tényező az ide áramló turisták tömege. Aki teheti mindenképp hétköznap keresse föl a szurdokot, hogy esélye nyíljon a természettel összhangban bebarangolnia. A szurdok végén található menedékházban (Zum Gute Hirten hütte) egy pohár sör mellett feltöltődve új erőre kaphatunk s a Fischbacher Alpok 1722 méteres csúcsát „könnyű” szerrel elérhetjük. 


Páratlan panoráma tárul elénk a Hochlantsch csúcsáról. A festői szépségű dimbes-dombos és hegyes tájat miután az emlékezetünkbe véstük fájó szívvel búcsúzunk a Medve szurdoktól s környékétől. A legszebb időszak a szurdok megtekintésére április-május illetve szeptember-október, belépő 3 euró/fő.